‘Wauw, wat hebben wij een mooi compliment gekregen van de ouderen in de kerk. ‘Wat heeft deze dienst met alle generaties een verbinding gegeven! Zo mooi’. En dan te bedenken dat juist zij het vooraf niet zo zagen zitten en de kritische vragen stelden.’
Aan het woord is Vera Timmermans. Ze is gemeenteleider van een kleine gemeente in Noord-Holland en volgde bij ons de training ‘Generaties verbinden in de kerk’. In haar gemeente hebben gezinnen en jongeren prioriteit en geloven ze in de kerk met alle generaties. Iedereen is immers nodig om te groeien in geloof. Leren van elkaar is belangrijk, jong van oud en omgekeerd.
Vanaf 2021 is ze al bezig met generatiediensten en zijn er in de gemeente kleine groepen waar verschillende generaties elkaar ontmoeten. De grootste vraag die Vera had, is hoe je ook de ouderen aanspreekt in dit veranderingsproces. Hun eerste reactie is vaak ‘en wat is er dan voor ons?’. Dat is herkenbaar voor veel kerken. In haar gemeente was het niet eenvoudig om deze veranderingen te beginnen. Vera volgde mede daarom onze training ‘Generaties verbinden in de kerk’. Een van de belangrijkste dingen waar ze na afloop mee naar huis ging was om de gemeente te laten ervaren waarom verbinden van generaties belangrijk is. Mensen zelf laten ontdekken waarom en hoe. Dat geeft meer besef dan alleen uitleg geven over je visie.
De reactie van ouderen is vaak 'en wat is er dan voor ons?'
In een kerk met alle generaties is het belangrijk dat ook de oudere generatie ontdekt hoezeer ze van waarde zijn en welke taak ze nog steeds hebben. Vera: ‘Ouderen mogen beseffen dat hun tijd nog niet voorbij is en ze alles overlaten aan de volgende generatie. Als je ouder wordt heb je nog steeds rol, maar wel een andere. Daar willen we ze graag in meenemen’.
Jongeren hebben vaak veel energie en zijn enthousiast. Ze hebben nieuwe ideeën en willen het graag anders dan hoe het nu gaat. Tegelijk vraagt de maatschappij veel van ze en leggen ze ook zelf de lat hoog. Immers een gelukkig leven lijk je zelf in de hand te hebben, als je Insta mag geloven. Best complex om in deze wereld je geloof handen en voeten te geven en te bedenken hoe een leven met Jezus er uit ziet. Wie zijn hun rolmodellen? Wie kunnen hen ervaringsverhalen vertellen? Wie hebben er tijd? Vera ziet hoe tof het kan zijn als er ouderen in de gemeente zijn die een luisterend oor bieden, voor ze willen bidden en die bereid zijn om hun taken en vaardigheden door willen geven. Dat brengt de ouderen zelf ook iets. Ze genieten van het enthousiasme van de jeugd en leven weer op als ze zien dat een jonge generatie bezig is met God en bewuste keuzes maken.
Kun je de ander met een open en nieuwsgierige houding tegemoet treden?
Het klinkt mooi, Vera heeft het zien gebeuren, maar het gaat niet vanzelf. Het vraagt om leiders, zoals Vera, die deze visie omarmen en concreet maken. Het gebed van oudere generaties kunnen zij daarbij overigens goed gebruiken. In de training zoomen we in op de houding die dat van gemeenteleden vraagt. Kun je de ander met een open en nieuwsgierige houding tegemoet treden? Een belangrijke voorwaarde voor verbinding. Vera zegt daarover: ‘Zo verschillend zijn we niet, elke generatie wil gezien worden en erbij horen. Het is belangrijk dat jong en oud elkaar echt ontmoeten, met elkaar van gedachte wisselen en iets samen beleven. God werkt daar doorheen.’ Een dienst met alle generaties waar door andere vormen echte verbinding ontstaat kan helpen. Er niet alleen over praten, maar dus ook doen en ervaren. In de training reiken we daarvoor concrete tools aan. Vera: ‘Een generatiedienst kun je uitstekend gebruiken om samen te ontdekken dat elke generatie nodig is! Net als het volk van God ben je samen onderweg.’ De training gaf Vera nog meer inzicht en visie waarom generaties reageren zoals ze reageren. Nieuwe voor haar waren de Xpeditie-vragen waarmee de gemeenter tijdens de dienst met elkaar kort in gesprek gaan. De ervaringen met de diensten voor alle generaties besprak ze met de ouderen in haar gemeente. Ze proefde hun enthousiasme en was verrast. Ze spraken over hun rol richting de jongeren, wat ze voor hen kunnen betekenen, maar ook andersom, wat zij als ouderen leren van de jongeren. Er ontstond het besef, dat je samen gezin van God bent. Vera zelf was onder de indruk van het compliment dat ze kreeg. Een bemoediging en een knipoog van God in een proces dat soms best lastig is. Wil jij in jouw kerk ook meer verbinding met alle generaties? Je bent van harte welkom bij onze training ‘Generaties verbinden in de kerk’. Voor data, info en aanmelding: https://www.xpeditie360.nl/training-generaties Dit is wat Vera deed in de generatiedienst Het Bijbelverhaal van de familie van Abraham stond centraal. Abraham heeft een groot vertrouwen in God en ontvangt een belofte voor alle generaties na hem. Vera: ‘We hadden een aantal vragen waar de gemeente met elkaar over in gesprek ging. Op de stoelen draaide iedereen zich naar elkaar toe. ‘Wat vind jij bijzonder in dit verhaal? Stel dat jij Abraham bent, want zou je denken als je van God zo’n belofte krijgt?’ Het was leuk om te zien, dat als je mensen aanmoedigt om nieuwsgierig te zijn de uitwisseling weer nieuwe nieuwsgierigheid oproept. In veel gesprekken bleef iedereen elkaar bevragen.’
Na het Bijbelverhaal maakten ze een koppeling naar hun eigen verhaal. Welke generaties hebben wij in de kerk? Met een activiteit hebben ze de verschillende generaties laten opschrijven wat ze van jongeren of juist van ouderen kunnen leren. Dat hebben ze met elkaar uitgewisseld. Ze waren nieuwsgierig naar wat de ander over hen had bedacht. Het werd een leuke en goede ochtend die indruk heeft gemaakt. Vooral bij de ouderen. Samen hebben ze ontdekt dat elke generatie echt nodig is!
Comments