top of page
Hilde Sneep en Annasjouk Nijhof

Ik wil het zèlf doen!


Hoor jij het je kind zeggen? Peuters roepen het, maar ook oudere kinderen willen zèlf dingen regelen. Ze zitten niet te wachten op de bemoeienis van hun ouders. Het is goed dat kinderen dit roepen. Als ouders moedigen we onze kinderen aan in hun zelfstandigheid. We willen dat ze stapje voor stapje hun eigen leven zelf gaan organiseren. Tegelijk weten we dat we samen sterker zijn, zo heeft God ons gemaakt. Samen zijn we één lichaam, toch? Zelfstandigheid en afhankelijkheid lijken tegenover elkaar te staan, maar is dat zo?

Het eerste fietsrondje Afgelopen week sprak ik een moeder over haar dochter van vijf. Haar dochter vroeg: ‘Mam, mag ik alleen een blokje om ons huis fietsen?’. Klinkt als een gewone vraag, maar dat is het niet. Ze kan nog niet zo lang fietsen, is heel verlegen en al helemaal niet out-going. En dan is er ineens uit het niets deze vraag. Moeder moet schakelen, maar beseft dat als dochter-lief dit vraagt, ze eraan toe is. En dus zegt moeder ‘wat een goed idee van jou, dat is prima hoor’. Voor moeder een belangrijke mijlpaal, maar voor dochter-lief ook. Na tien minuten staat ze weer veilig en wel voor de deur. Het is gelukt, helemaal alleen en wat een zelfvertrouwen geeft dat! Zelfvertrouwen Het gevoel van ‘ik kan dit’ is voor kinderen belangrijk om weer een volgende stap te zetten. Het geeft groei en ontwikkeling. Zelfvertrouwen maakt je ook weerbaar. Als er tijdens het volgende fietsrondje iets onverwachts gebeurt, zal dochter-lief hopelijk niet direct uit het veld geslagen zijn. Als ouder moedig je daarom zelfstandigheid aan, je stimuleert en geeft complimenten.

En net zoals wij onze eigen kinderen in zo’n situatie aanmoedigen, doet God dat ook.

God helpt Mozes om het zelf te doen God doet dat ook bij Mozes. Wanneer Hij Mozes de opdracht geeft om het volk Israël uit Egypte te bevrijden, ziet Mozes dat niet zitten. ‘Dat kan ik niet’, zegt hij tegen God, ‘wat moet ik zeggen, ze gaan mij niet geloven, ik ben geen goede spreker’. Mozes laat daar niet veel zelfvertrouwen zien. En net zoals wij onze eigen kinderen in zo’n situatie aanmoedigen, doet God dat ook. Hij vertelt precies wat Mozes moet zeggen als hij bij de farao is. Hij geeft Mozes ook nog drie wonderen die hij kan inzetten als ze hem niet geloven. De stok bijvoorbeeld, die in een slang veranderd als Mozes hem op grond gooit. Wat een aanmoediging. Maar Mozes blijft erbij, ‘stuur iemand anders’. God gaat nog een stapje verder, Hij stuurt Aäron. Mozes blijft in de lead, maar Aäron helpt hem in het spreken tot het volk. Dit verhaal vertelt over God die ons stimuleert en tegelijk laat zien dat we elkaar nodig hebben. Het is een ‘Gods-gegeven’ dat we afhankelijk zijn van elkaar. ‘Afhankelijk zijn’ en ‘zelfstandig alles kunnen’. Hoe gaat dat samen? Laten we beginnen om ‘zelfstandig – alles kunnen’ uit elkaar te trekken. God heeft ons niet gemaakt om alles zelf te kunnen, wel om zelfstandig te zijn. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Zelfstandig zijn heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Iemand met zelfvertrouwen heeft ontdekt wat hij wel en niet kan. Als we onze kinderen aanmoedigen hoeft dat daarom niet gericht te zijn op alles zelf kunnen, wel op het bouwen aan zelfvertrouwen. In het verhaal van Mozes zien we ook Mozes’ kwetsbare kant. Steeds weer zegt hij ‘ik kan dit niet’. Sta jij stil bij de kwetsbare kant van je kinderen? Waarin zijn zij een Mozes en wie is hun Aäron? Door dit bespreekbaar te maken gaan ze ontdekken hoe het is om samen verder te komen en begrijpen wat het betekent als we zeggen ‘God heeft ons aan elkaar gegeven’. Het is aan de ene kant je kind dus stimuleren en loslaten om voor het eerst zelfstandig een rondje te fietsen, dat geeft zelfvertrouwen. En aan de andere kant vertel je, dat het grote kruispunt te gevaarlijk is om alleen over te steken. Daarin is hij of zij nog afhankelijk van jou. Moedig je kind aan om hulp te vragen en te vertellen dat dat heel wijs is om te doen.

Waarin ben jij een Mozes, wie is jouw Aäron?

Hoe je het met je kind praktisch kunt maken? Praat met elkaar over de vraag ‘waarin ben jij een Mozes, wie is jouw Aäron?’. Of omgekeerd, ‘voor wie kun jij een Aäron zijn?’. Lees het verhaal van Mozes uit Exodus 3 en 4 en deel ook jouw eigen verhaal. Zelfvertrouwen en kwetsbaarheid zijn onderwerpen die ons als ouders immers niet vreemd zijn.


Dit blog sluit aan bij onze Xpeditie@home ‘Kun je het zelf?’. Het maandelijkse kant en klare online materiaal voor gezinnen en onderdeel van ons membership. Meer weten? kijk op onze site www.xpeditie360.nl.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page