Gaan wij dan ook vluchten? Wat moet ik doen als jij doodgaat? Mama, houdt God ook van Poetin? Kan God de oorlog stoppen? Hebben jouw kinderen ook zoveel vragen?
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne raakt ons en onze kinderen. De beelden en de verhalen hebben impact, omdat het zo dichtbij komt. Liever houden we het weg bij onze kinderen, maar ze komen er hoe dan ook mee in aanraking. Hoe ga jij ermee om en hoe verbind je dit aan God hier en nu? Bij Xpeditie 3.6.0. zeggen we: een open en nieuwsgierige houding, vertel verhalen en doe ontdekkingen. Juist nu is dit belangrijk. We helpen je op weg.
Heb een open en nieuwsgierige houding, vertel verhalen en doe ontdekkingen over ons dagelijks leven met God. Ook als het om de oorlog gaat.
Open en nieuwsgierig Kinderen zijn nieuwsgierig en dus stellen ze vragen over de oorlog. Er is ook angst en onzekerheid en voor kinderen zijn veel vragen te groot. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik herken die angst en om eerlijk te zijn heb ik zelf ook veel vragen en lang niet alle antwoorden. Voor onze kinderen kunnen we verschil maken door een open houding. Een houding van nieuwsgierig zijn en niet direct alle antwoorden weten. Stel ze vragen en heb het er samen over: Welke verhalen over de oorlog heb je gehoord op het jeugdjournaal of op school? Waar ben je het meest van geschrokken? Waar ben je bang voor? Zou Jezus hierbij zijn? Wat vindt God van de oorlog, denk jij? Een open houding helpt je om erachter te komen wat jouw kind bezighoudt, zodat je daar vervolgens bij aan kunt sluiten. Belangrijk en tegelijk best lastig.
De uittocht uit Egypte
Hoe koppel je deze oorlog aan God? Waar is God in deze oorlog? Vertel een Bijbelverhaal om meer te ontdekken over God, ook als er oorlog is. Lees bijvoorbeeld met elkaar het verhaal van de uittocht uit Egypte. Na veel strijd en plagen vertrekt het volk met Mozes voorop. Een lange rij mensen met wagens en dieren (het lijkt de grens in Oekraïne wel). Van achter komt de dreiging van de soldaten om het volk terug te halen. God hield zijn woord, Hij splijtte de zee in tweeën. Was daarom alles goed? Nee, zeker niet. Ondanks dat ze weten dat God er is, blijft hun toekomst onzeker en waren ze waren ook vast bang.
We geven je een aantal Xpeditie-vragen om in gesprek te gaan over het verhaal. Ze helpen om de verhalen van de oorlog nu en de strijd toen aan elkaar te verbinden en te ontdekken dat God een God van trouw is. Denk aan een open houding: vraag, geef ruimte, vraag door. Het mag schuren, laat zien dat jij sommige dingen ook niet snapt. En toch…, laat je kind jouw hoop en vertrouwen zien. Door alles heen is God erbij. Sluit eventueel af door samen te bidden.
Xpeditie-vragen
Waar is er oorlog in dit verhaal? Hoe is dat voor die mensen? En voor de kinderen?
Wat doet God? Wat zegt dit over God?
God is trouw. Wat betekent dat?
Is God ook bij de mensen in deze oorlog?
Welke vragen over de oorlog heb jij aan God?
Wat je verder kunt doen 1. Poets angst niet weg Angst mag er zijn. Bevestig je kind daarin, ‘ik snap goed dat je bang bent voor oorlog’. Zoek tegelijk naar een balans hoever je daarin meegaat. Je helpt je kind niet als je het heel groot en zwaar maakt. Baken af wanneer je wel en niet over de oorlog praat. Zoek samen afleiding door iets anders te gaan doen. Jouw nabijheid geeft veiligheid. Doe samen een spelletje of kijk een filmpje. 2. Wees eerlijk Draai niet om antwoorden heen, maar wees eerlijk. Daarmee neem je je kind serieus. Tegelijk is het ook hier zoeken naar balans. Sommige vragen zijn gezien hun leeftijd te groot en jij voelt het best aan wanneer dat voor jouw kind zo is. Jonge kinderen bijvoorbeeld bescherm je door de oorlog juist bij hen weg te houden. Laat voor hen het journaal maar even uit. Is jouw kind heel bang en vraagt het ‘komt de oorlog ook hier en gaat papa dan dood?’, dan help je je kind niet door die mogelijkheid te benadrukken. Wel door te zeggen dat jullie altijd bij elkaar blijven, wat er ook gebeurt. Laat jouw hoop en vertrouwen in God zien.
Jonge kinderen bescherm je door de oorlog juist bij hen weg te houden.
3. Sluit aan bij jouw kind Ieder kind is anders, ook binnen één gezin. Het ene kind denkt misschien aan niets anders meer, is bang en het andere kind doet het weinig. De één is een spraakwaterval, de ander een stille denker. Sommige kinderen moet je zeggen ‘nu gaan we erover praten en daarna doen we dat vandaag niet meer’, de ander heeft eerst een zetje nodig. Zoek naar wat jouw kind nodig heeft.
Kommentarer